Novosti

KRIPTOVALUTE USKORO ZAKONSKI REGULISANE?

KRIPTOVALUTE USKORO ZAKONSKI REGULISANE?

Dana 13.10.2020. godine na stranici Ministarstva finansija Republike Srbije – http://www.mfin.gov.rs/  postavljen je Nacrt Zakona o digitalnoj imovini.

Ministarstvo finansija Republike Srbije, u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade, Narodnom bankom Srbije, Ministarstvom privrede, Komisijom za hartije od vrednosti i Privrednom komorom Srbije, poziva stručnu javnost i sve zainteresovane građane da se uključe u postupak konsultacija o Nacrtu Zakona o digitalnoj imovini.

Konsultacije će se sprovoditi u periodu od 13.10.2020. do 28.10.2020. godine, isklučivo u elektronskom obliku putem obrazaca dostupnih na stranici Ministarstva finansija Republike Srbije a imajući u vidu trenutno stanje u svetu pa i kod nas sa pandemijom virusa COVID-19.

Ovim Nacrtom definisani su izrazi poput digitalna imovina, virtuelna valuta, digitalni token itd… dok se sam opšte prihvaćeni termin kriptovaluta u Nacrtu ne spominje.

Sam rok za konsultacije nagoveštava da bi Republika Srbija veoma brzo mogla usvojiti zakon kojim će pravno regulisati vrste usluga povezanih sa kriptovalutama kao i same kriptovalute (kao određenu vrstu finansijskog instrumenta).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *