Novosti

PRAVO PORODILJA NA RAZLIKU NAKNADE ZARADE I NAKNADE PLATE DO MINIMALNE NAKNADE

isplata razlike naknade zarade

Odlukom Ustavnog suda broj IUZ-266/2017 (“Sl. glasnik RS”, br. 53/2021) kao i Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom (“Sl. glasnik RS”, br. 66/2021) izvršene su promene Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom, koji se primenjuje od 01.07.2021. godine (u daljem tekstu: zakon), u korist majki koje su bile ili će tek biti na porodiljskom odsustvu.

Između ostalog utvrđeno je da pun iznos mesečne naknade zarade odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva ne može biti manji od minimalne zarade u Republici Srbiji u trenutku ostvarivanja prava.

U prethodnom periodu od 3 godine (od početka primene zakona) u velikom broju slučajeva porodiljama je bila određena naknada čiji je iznos bio manji od minimalne zarade.

Odlukom Ustavnog suda omogućeno je pravo porodiljama na razliku naknade zarade i naknade plate do minimalne zarade za vreme porodiljskog odsustva.

Zahtev za obeštećenje porodilje mogu da podnesu u roku od 6 meseci od dana donošenje odluke Ustavnog suda odnosno zaključno sa novembrom mesecom 2021. godine.

Ostaje da se vidi da li će u sledećem periodu nadležni državni organ koji je doneo rešenje o isplati naknade po službenoj dužnosti, doneti odluku o isplati razlike do minimalne zarade u vreme ostvarivanja prava i na taj način olakšati proceduru porodiljama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *