Blog

RAD NA DALJINU I RAD OD KUĆE

rad van prostorija poslodavca

Rad van prostorija poslodavca

Zakonom o radu Republike Srbije omogućeno je obavljanje poslova zaposlenog van prostorija poslodavca.

Ugovorom o radu, poslodavci i zaposleni mogu da dogovore rad na daljinu ili rad od kuće i to za poslove koji nisu opasni ili štetni po zdravlje zaposlenog i drugih lica i ne ugrožavaju životnu sredinu.

Koji oblik rada će biti ugovoren prvenstveno zavisi od toga koje poslove zaposleni treba da obavlja. Najčešće su u pitanju poslovi iz IT sektora kao i drugi poslovi koji se odnose na rad na računarima (projektovanje, dizajnerske usluge, konsultantske usluge itd…).

Pored prava i obaveza koje su uređene odredbama Zakona o radu, Ugovor o radu kod ovakvog vida angažovanja mora da sadrži i odredbe koje se odnose način vršenja nadzora nad radom i kvalitetom obavljanja poslova zaposlenog, sredstva za rad za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan da nabavi, instalira i održava, korišćenje i upotrebu sredstava za rad zaposlenog i naknadu troškova za njihovu upotrebu, kao i eventualnu naknadu drugih troškova rada i način njihovog utvrđivanja.

Zaposleni koji radi na daljinu ili od kuće i zaposleni koji radi u prostorijama poslodavca moraju imati ista prava iz radnog odnosa i visinu zarade (osnovna zarada zaposlenog koji radi na daljinu ili od kuće ne sme biti manja od one koju ima zaposleni koji radi na istim poslovima u prostorijama poslodavca), a izuzetak su specifičnosti kao što je topli obrok, regres, plaćanje prevoza.

Prema zakonu, zaposleni na daljinu ili od kuće imaju zagarantovan raspored radnog vremena kao i odmora u toku radnog dana, nedeljni i godišnji odmor, pravo na obračun prekovremenog rada, naknadu za noći rad i korišćenje godišnjeg odmora i odsustva.

Ovako organizovan rad može da donese niz olakšica i radniku, i poslodavcu. Poslodavcu na primer zbog nepostojanja obaveze plaćanja troškova prevoza zaposlenog, nadalje zbog mogućnosti zakupa manjeg poslovnog prostora i drugih, a zaposlenom zbog rada iz udobnosti svog doma, odsustva svakodnevnog putovanja na posao itd…

Zakon o radu ne navodi razliku između rada na daljinu u odnosu na rad od kuće. Ukoliko se za određeni posao ne zahteva posebno instalirana oprema i sredstva za rad koja nisu lako prenosiva, razgraničenje nije ni potrebno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *